Sayın Velimiz,

Çağımızda teknoloji insanoğlunun vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu durumda ülke olarak diğer ülkelerden geri kalmamak ve hem şahsi hemde iş hayatlarında teknolojiyi maksimum seviyesinde kullanabilen bireyler yetiştirmemiz gereklidir. Lakin günümüzde kullanmak yetmediği için millet olarak artık hem kullanmalı hemde üretmeliyiz. ODTÜ ÜLKEM KOLEJİ olarak eğitimlerimizi bu yönde vermeye devam ediyoruz. Bu sebeple okulumuzda 1.sınıflardan 8. sınıfa kadar tüm öğrencilerimize yaş ve seviyelerine uygun ve Milli eğitim Bakanlığı müfredatı doğrultusunda eğitimimize devam ediyoruz.

 

1. Sınıflarımızda

Renkli Dünyam ve Yazmaya Başlıyorum temalarını  ikinci dönemi tamamladık.

Bilgi çeşitlerini, bilgi kaynaklarını ve teknolojik gelişmeleri sınıfta açıkladık. Bilgisayar birimlerini inceledik ve bilgisayar kullanımında dikkat edilecek noktalar üzerinde tek tek durduk. Klavyede hangi tuş hangi işlevi yerine getirir ve nerede ne zaman kullanacaklarını gösterip yaptırarak sürekli klavye kullanımını pekiştirdik. Wordpad kelime işlem programı önce öğrencilerimizin yakın çevresinde bulunan nesne, kişi vb. verileri elektronik ortamda yazıya döktük ve disiplinler arası yaklaşımı derslerimizi daha verimli halde sürdürerek 2.dönemi de bitirdik. Metin yazarken kelime aralarına boşluk oluşturma, alt satıra inme, yön tuşlarının kullanımını vb. kuralları öğrendiler. Yazdıkları metne uygun olarak kelime işlemci programında gömülü olan paint uygulaması ile kendi resimlerini yazdıkları metine göre oluşturup aynı sayfada birleştirdiler. Dönem sonuna kadar bir metin nasıl düzenlenir tam manada gösterilip yaptırılmıştır.

 

2. Sınıflarımızda

 RESİM YAPIYORUM ve KELİMELERİN DÜNYASI temalarını işledik.

Resim programı araçlarını tanıdık. Kaydet-Aç-Farklı kaydet, klavye kullanımı hatırlatması uygulamaları yaptık. Resim araçlarını kullanarak birçok uygulamalar yaparak dersimizi eğlenceli hale getirdik. Klavyemizi tanıyalım başlığı altında klavyedeki tuşların yerleri ve görevlerini tanıdık. Kelime işlemci programına (Microsoft Word) giriş yaptık. Klavyede öğrendiklerini metin düzenlemesi yaparak pekiştirdik.

 

3. Sınıflarımızda

SAYFALARIMI DÜZENLİYORUM, UZAKTAKİ BİLGİLER ve VERİ TOPLUYORUM temalarını işledik.

Teknolojik araçlar ve gelişmeler, Teknolojinin kullanıldığı alanlar, yarar ve zararları, avantaj ve dezavantajları konularını işledik. Yazılım ve donanım arasındaki farkı açıkladık ve örnekler verdik. Dizin, klasör, dosya kavramları, belgelerim ve masaüstü kavramlarını öğrendik. Sayfalarımı düzenliyorum teması ile birlikte kelime işlemci programı (Microsoft Word)  kullanmaya başladık. Klavye kullanımını tekrar hatırlattıktan sonra, kelime işlemci programında çeşitli metinler ve sayfalar oluşturduk. Bu sayfalar üzerinde kes-kopyala-yapıştır ve kaydet-farklı kaydet çalışmaları yaptık. Metin düzenlerken kelime işlemcinin kolaylık sağlayan özelliklerini kullanmayı öğrendiler. Metinleri yazdıktan sonra sayfa kenarlıkları, sayfa rengi, filigran, sayfa yapısı gibi özellikler kullanmayı öğrendiler. İnternet ortamında resim arama ve konusuna uygun resim bulup (MS WORD) kelime işlemci programında resimleri yerleştirme ve biçimlendirmeyi öğrendiler. Birçok metin düzenlemesi yaparak konuları iyice pekiştirmiş olduk. (MS: POWERPOİNT) Sunum programını kullanmaya başladık.  E-postanın; iletileri (gönderici, konu, gönderilme tarihi vb. başlıklara göre) düzenleme; ilgili alanlara adresleri yazma, iletileri silme, olduğu gibi iletme, cevapla ve tümünü cevapla gibi özellikleri kullandılar. Diskteki ya da başka bir kaynaktaki dosya iletiye eklediler, açtılar ve sildiler. Öğrencinin haber grupları ve tartışma gruplarına katıldılar. Bütün uygulamalarda yardım komutlarının veritabanı uygulamalarına dayandığı, farklı amaçlar için veritabanlarının var olduğu ve bunların ortak özellikleri vurgulandı.

 

6. Sınıflarda

Öğrencilerimize ilk olarak Excel de hücre kavramı ve Excel kullanım amacı açıklandı, ardından öğrencilerimize excel kullanımının mantığı kavratılması için bir not sistemini beraber oluşturduk ve bu sistem içerisinde sürekli yeni formüller kullanarak Excel bilgisini ileri seviyeye taşıdık. Günümüz de bilişim alanında öğrencilerimizin öğrenmesi gereken birçok şey olduğu için çocuklarımızın Excel ‘de yeterli sayıya ulaştıklarında artık kodlama için ilk adım olan SCRATCH ‘e giriş yaptık. Bu görsel programlama aracı ile öğrencilerimize öncelik olarak kodlama nedir, nasıl yapılır ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini program içerisin de hatalarla karşı karşıya getirilerek gösterildi ve çözüme ulaşmaları için yönlendirmeler yapıldı. Scratch ‘e eğitiminden sonra çocuklarımızı kodlamada bir seviye ileri taşımak için görsel oyun tasarımı yapma imkanı tanıyan “Microsoft Kodu Game Lab” programına geçildi ve mantığı kavratılarak her öğrencinin kendi oyununu tasarlama ve kodlaması sağlandı.

 

7. Sınıflarda

Öğrencilerimi bu dönem öncelikle HTML kodlarının ne olduğunu ve kodlarım kullanım mantığını öğrendiler örnek statik web siteler yaparak pekiştirdikleri becerilerini, ders içerisinde kendi web sitelerini oluştururken sergilemeleri için fırsatlar verildi. Daha sonra kendi siteleri için ilk adım olan banner tasarımına geçildi.  Resim işleme programı olan “Fireworks” ile afiş tasarımı, banner tasarımı ve genel resim işleme araçlarını öğretilerek kendi tasarımlarını oluşturmaları sağlandı. Öğrencilerimiz kendi oluşturdukları bannerları  “Dreamweaver” ile oluşturdukları kendi web sitelerinde kullandı.

 

  Bilişim Teknolojileri Zümresi